Retinol vs. retinal: koji je bolji za kožu?

05.01.2024

13:22

Retinal i retinol iako zvuče skoro identično nisu isti sastojak. Zato treba pripaziti da ih ne mešamo i ne mislimo da su isti. Oba sastojka su jako efektivna u svojim anti-age svojstvima i poboljšanju kože. Međutim, razlikuju se na molekularnom nivou i u načinu kako se ponašaju prilikom interakcije sa kožom. U nastavku teksta pokušaćemo bliže da vam objasnimo sve razlike.

Što je retinol?

Retinol je oblik vitamina A koji pripada retinoičnoj porodici. Retinoidi na pametan način stimulišu obnovu stanica i podstiču proizvodnju kolagena – unapređuje tonus i teksturu kože i daje mladalački izgled. Kada se aplicira na kožu vitamin A prolazi kroz nekoliko stadijuma dok ne dođe do retinoične kiseline koja je koži potrebna. Koliko će mu koraka biti potrebno do retinoične kiseline zavisi od toga koji smo njegov oblik naneli na kožu. Kada na kožu nanesemo retinol on se prvo pretvara u retinal, a tek onda u retinoičnu kiselinu i postaje aktivan i stvara vidljive promene na koži.

Što je retinal?

Retinal je isto oblik vitamina A. Ali je onda bliže čistom obliku retinoične kiseline od retinola, tj. samo jedan korak ga deli od retinoične kiseline. To znači da deluje brže i podstiče dodatne benefite. Njegova mana je da se raspada jako brzo i jako je težak za stabilizaciju, zbog toga je jako malo proizvoda na tržištu sa retinalom. Mi smo u našem Skinage Beauty Retinal Power serumu našli način da ga stabilizujemo.

Glavne razlike retinala i retinola:

  1. Retinal deluje 11x brže od retinola
  2. Retinal je antibakterijski
  3. Retinal manje iritira kožu
  4. Proizvodi sa retinalom su teži za pravljenje

Koji tip kože može koristiti retinoide?

Retinoidi su prikladni za sve tipove kože kako bi se smanjili znakovi starenja, upale, akne, proširene bore, hiper-pigmentacija.  Ako imate dermatitise i problematičnu kožu koja se lako iritira predlažemo izbegavanje proizvoda s retioidima ili savetovanje sa dermatologom pre uvođenja retinala u rutinu.

Koža sklona upalama i aknama

Retinal je jedini iz skupa retinoida koji ima antibakterijska svojstva. Upravo zato može pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju začepljene pore i akne te tako dovesti do čištije kože.

Zrela i siva koža

Retinal brže deluje od retinola i uz pomoć njega brže ćete videti smanjenje znakova starenja i bora i vraćanje zdrave boje u kožu kao i uklanjanje sivila.

Da li je retinal bolji od retinola?

Kratak odgovor je DA! Retinal je bolji i brže deluje od retinola. To je najjači oblik vitamina A koji se može dobiti u slobodnoj prodaji, sve jače od toga može se dobiti samo putem recepta lekara.

U našem Skinage Beauty Retinal Power serumu možete da pronađete moćnu kombinaciju 0.05 % retinala, vitamina B3 i B5 i hijaluronske kiseline za ujednačen ten i dugotrajan mladalački sjaj.

Pretplatite se na newsletter

Prijavite se na newsletter i ostvarite popust od 10% na vašu porudžbinu

Imate nejasnoća? Pošaljite nam upit.

Niste pronašli ono što tražite? Pošaljite nam upit.

Svi naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu, a odgovore na sva pitanja Vam pruža naša stručna korisnička služba.

Naša podrška će vam ponuditi sve odgovore.

Na sva pitanja odgovaramo u najkraćem mogućem roku kako bismo rešili sve Vaše probleme na najbezbolniji način.