Šta je MSM ?

15.02.2024

10:20

Da li ste znali da Vam MSM može pomoći u postizanju čistog tena, sjajne kose i jakih noktiju? Otkrijte zašto se MSM zove mineral lepote i kako Vam može pomoći da izgledate i da se osećate odlično.

Sadržaj

  • ŠTA JE MSM?
  • MSM za kosu i nokte
  • MSM za kožu i telo
  • Kako odabrati pravilan dodatak ishrani na bazi MSM-a?
  • Kako MSM prah pojačava delovanje dodataka ishrani s kolagenom?

ŠTA JE MSM?

MSM je skraćenica za metilsulfonilmetan – organski oblik sumpora koji nalazimo u svežem voću i povrću – ishrana. Sumpor je vezan za metilnu skupinu koja omogućuje njegovu visoku bioraspoloživost i iskorišćavanje u organizmu. Uprkos visokoj bioraspoloživosti i njegovoj prisutnosti u namirnicama, u organizmu se često javlja nedostatak MSM-a. Razlog je tomu njegova nestabilna priroda i razgrad­nja prilikom termičke obrade, zamrzavanja i pripreme hrane zbog čega ga je neophodno nadoknaditi dodacima ishrani.

MSM za kosu i nokte

Nokti i kosa primarno se sastoje od proteina s visokim sadržajem sumpora – keratina – a sam keratin građen je od aminokiseline cisteina. Da bi molekule cisteina bile povezane i stvorile čvrst keratin, potreban im je sumpor. Sumpor iz MSM-a omogućuje povezivanje molekula cisteina u disulfidne mostove te jača strukturu keratina. Rezultat je smanjeno ispadanje i lomljenje kose kao i pov­ećanje volumena.

Jeste li se ikad zapitali šta se krije iza saveta da za čvrstu i sjajnu kosu koristite masku od svežih jaja? Odgovor leži u pokušaju žena da dođu do proteina i aminokiselina bogatih sumporom kako bi ojačale keratin koji izgrađuje vlasi kose. Danas je nauka potvrdila da je puno delotvorniji način ojačavanja keratina korišćenjem MSM-a. MSM predstavlja prirodni izvor sumpora koji povezuje aminokiseline koje izgrađuju keratin. Ako ga Vaša kosa nema dovoljno (glavni pokazatelj nedostatka keratina je tanka kosa sklona opadanju), preporuka je korišćenje hidroliziranog oblika keratina (možete ga pronaći u Hair Boostu) uz dodatak MSM-a.

Ako nemate problem s tankom kosom, nego je ona odgovarajućeg volumena, ali je sklona lomljenju i hronično joj nedostaje sjaj i zdrav izgled, MSM je rešenje za Vas. On će ojačati keratin, sprečiti lomljenje kose i učiniti je otpornom na svakodnevno stilizovanje. Keratin je takođe glavni protein noktiju zbog čega MSM može pomoći noktima da brže i jače rastu.

MSM za kožu i telo

Glavni gradivni element kože je kolagen, protein koji se sastoji od tri alfa-uzvojnice. MSM omogućuje povezivanje proteinskih uzvojnica i stvaranje prokolagena. Jednostavnije rečeno, MSM učestvuje u samim počecima sinteze kolagena. Bez dovoljne količine sumpora u telu nema pravilnog povezivanja lanaca kolagena, a vlakna su krhka u samom nastanku. Uz MSM vlakna su čvrsto povezana, podstiče se stvaranje novih kolagenskih vlakana i sprečava nastajanje bora. Uz dobro poznate funkcije delovanja na kolagen MSM takođe podstiče stanično disanje i smanjuje uticaj slobodnih radikala u telu, neutralizuje ih i sprečava oštećenje kože i pomaže u uklanjanju štetnih materija.

Ako Vas muče upalne reakcije na koži (akne, alergije, rozaceja), MSM će pomoći Vašoj koži da se reši štetnih uzročnika upala i omogućiti Vam da zablistate.

Kako odabrati pravilan dodatak ishrani na bazi MSM-a?

Prilikom odabira proizvoda obratite pažnju na koncentraciju, ali i kombinaciju sastojaka. Da bi se na Vašoj koži video željeni učinak, preporučuje se dnevni unos od četiri grama MSM-a u kombinaciji s visokom koncentracijom Q10 i vitamina C, dobro poznatih antioksidansa koji će zaštititi stanicu od oksidativnog stresa i omogućiti sumporu da se neometano ugradi u kolagenska vlakna i omogući aminokiselinama ugradnju u kolagenska vlakna.

Kako MSM pojačava djelovanje dodataka prehrani s kolagenom?

MSM pospješuje ugradnju dipeptida i tripeptida – oralno unesenih oblika kolagena – i doprinosi da željeni učinak bude pre vidljiv na koži. Ako želite da ubrzate i ojačate učinak dodataka ishrani sa kolagenom, kombinacija sa MSM-om je dobitna. Samo svakako pripazite da je količina MSM-a koja se koristi dovoljna i u kombinaciji s antioksidansima. Na tržištu su dostupni već kombinovani preparati i dodaci ishrani koji uz kolagen sadrže i MSM, kao što je naš Skinage Kolagen Elegans.

Ukratko, ako pitate Yasenkine stručnjake šta je najbolje što možete učiniti za kožu bez bora, kosu sa naslovne strane i za vaše telo odgovor će biti jednostavan: Kombinacija MSM-a i ribljeg kolagena u Skinage Kolagen Elegansa izravnaće Vaše bore dok će se uz dodatak Skinage Hair Boost u kombinaciju pobrinuti za kosu sa naslovne strane i zdrave nokte otporne na sve (uključujući i pranje suđa).

Pretplatite se na newsletter

Prijavite se na newsletter i ostvarite popust od 10% na vašu porudžbinu

Imate nejasnoća? Pošaljite nam upit.

Niste pronašli ono što tražite? Pošaljite nam upit.

Svi naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu, a odgovore na sva pitanja Vam pruža naša stručna korisnička služba.

Naša podrška će vam ponuditi sve odgovore.

Na sva pitanja odgovaramo u najkraćem mogućem roku kako bismo rešili sve Vaše probleme na najbezbolniji način.