Šta uzrokuje prevremeno starenje i kako ga sprečiti?

13.07.2022

8:59

Sa starenjem se skoro svi procesi u telu usporavaju. Iako je starenje sasvim normalan deo života, kod nekih ljudi ovaj proces počinje mnogo pre nego što je uobičajeno da se naziva prevremenim starenjem.

Sadržaj

 • Prerano starenje, koji su prvi znaci?
 • Uzroci preranog starenja
 • Kako sprečiti i odložiti znake prevremenog starenja?

Prerano starenje, koji su prvi znaci? 

Proces starenja i znaci koji se pojavljuju razlikuju se od osobe do osobe. Međutim, postoje određeni znaci koji se smatraju preranim starenjem ako se pojave pre 35. godine. Evo nekih od njih: hiperpigmentacije, stanjivanje kože na rukama, suva koža (kod osoba koje su ranije imale normalnu kožu), bore i opuštena koža, gubitak kose.

Uzroci preranog starenja 

Postoji nekoliko različitih faktora koji direktno utiču na pojavu znakova preranog starenja. To su: pušenje, prekomerno i nezaštićeno izlaganje suncu, genetika, loš kvalitet sna, loša ishrana, prekomerna konzumacija kofeina i alkohola, zagađenje vazduha, stres.

Kako sprečiti i odložiti znake prevremenog starenja? 

 • Koristite kremu za sunčanje

Krema sa zaštitnim faktorom nije potrebna samo leti i kada smo na moru, već tokom cele godine jer sunce nanosi nevidljiva oštećenja na koži čak i kada je napolju oblačno.

 • Redovno čistite lice i uklanjajte šminku

Nega lica ima veliki uticaj na pojavu znakova starenja. Dva puta dnevno treba da operete lice vodom i nežnim gelom za čišćenje i obavezno skinete šminku pre spavanja kako bi izbegli prerano starenje kože.

 • Osigurajte si pravilan san

Dovoljno sna je važno za zdravlje celog organizma, uključujući i kožu. Pokušajte da idete u krevet u otprilike isto vreme svake noći i spavajte dovoljno sati.

 • Pravilno jedite

Pravilna i raznovrsna ishrana obezbediće sve hranljive materije koje su telu potrebne, što će se odraziti na izgled vaše kože.

 • Konzumirajte dovoljno vode

Dehidracija uzrokuje brže stvaranje bora. Zato je važno svakodnevno piti dovoljno tečnosti. Najbolje bi bilo da konzumirate samo vodu, prirodne sokove i nezaslađene čajeve i izbegavate gazirana pića.

 • Vežbajte

Fizička aktivnost podstiče cirkulaciju, što će učiniti da vaša koža izgleda zdravije i mlađe čime izbegavate starenje kože.

 • Prestanite da pušite

Bez obzira koliko cigareta pušite dnevno i koliko dugo, nikada nije kasno da prestanete da pušite. Kada prestanete da izlažete svoje telo dimu cigarete, videćete kako se vaša koža brže regeneriše s namerom  izbegavanja starenja kože.

 • Uzimajte kolagen

Već sredinom 20-ih, kolagena vlakna u koži počinju da se razdvajaju, a međuprostori ispunjeni hijaluronskom kiselinom se skupljaju i prazne. Tada koža postaje manje elastična i gipka i pojavljuju se bore i drugi znaci starenja.

Da biste svom telu obezbedili dovoljno kolagena i hijaluronske kiseline, izaberite Yasenka Skinage Collagen Prestige tečni dodatak ishrani. Pored kolagena i hijaluronske kiseline, sadrži vitamine B kompleksa i vitamin C.

Snažna kombinacija ovih sastojaka regeneriše kožu, štiti ćelije od oksidativnog stresa, smanjuje bore, vraća mladalački izgled i deluje protiv starenja kože. Zaštitite svoju kožu na vreme i ona će vam dugoročno biti zahvalna.

Pretplatite se na newsletter

Prijavite se na newsletter i ostvarite popust od 10% na vašu porudžbinu

Imate nejasnoća? Pošaljite nam upit.

Niste pronašli ono što tražite? Pošaljite nam upit.

Svi naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu, a odgovore na sva pitanja Vam pruža naša stručna korisnička služba.

Naša podrška će vam ponuditi sve odgovore.

Na sva pitanja odgovaramo u najkraćem mogućem roku kako bismo rešili sve Vaše probleme na najbezbolniji način.