Tečni kolagen vs. kolagen u prahu: koja opcija je bolja?

11.09.2023

11:34

Kolagen je svakako pojam s kojim ste se susreli, posebno kada je reč o njegovim prednostima za kožu, kosu, nokte i zglobove. No, da li ste znali da kolagen dolazi u različitim oblicima? Odabir pravog oblika kolagena može biti zbunjujuć, stoga vam u ovom članku donosimo osnovne razlike između tečnog kolagena i kolagena u prahu kako biste mogli da donesete odluku o tome koji je najbolji za vas.

Kolagen je protein ključan za zdravlje kože, zglobova, kostiju i mnogih drugih tkiva u našem telu. S godinama, naša prirodna proizvodnja kolagena opada što može dovesti do gubitka elastičnosti kože i slabosti zglobova. Da bi nadoknadili ovaj nedostatak i podstakli telo na proizvodnju novog kolagena preporučuje se da se uključi dodatak ishrani s hidroliziranim ribljim kolagenom u svoju svakodnevnu rutinu.

Na tržištu postoji nekoliko različitih oblika ovog dodatka ishrani, a dva najpopularnija su tečni kolagen i kolagen u prahu. Najčešće razlike uključuju:

  • oblik i način konzumacije: tečni kolagen najčešće se prodaje u bocama, a može se konzumirati samostalno ili mešati s vodom, sokom ili drugim napicima. S druge strane, kolagen u prahu dolazi u obliku finog praha koji je praktičan za mešanje s raznim tečnostima ili za dodavanje u jela poput smoothieja, supa, salata i slično.
  • brzinu apsorpcije: jedna od glavnih prednosti tečnog kolagena je brza apsorpcija. Budući da je već u tečnom obliku, telo  može brže da ga razgradi i iskoristi. Zbog toga će tečni kolagen imati brži učinak na vaše telo, a rezultati mogu biti vidljivi u kraćem vremenskom periodu. Kolagen u prahu je takođe učinkovit, ali može zahtevati malo više vremena da se razgradi i apsorbuje.
  • koncentraciju kolagena: kolagen u prahu obično ima veću koncentraciju kolagena po serviranju u poređenju sa tečnim kolagenom. To znači da možete dobiti veću količinu kolagena u prahu sa manjom količinom proizvoda. Ako vam je prioritet visoka koncentracija kolagena, prah tada može biti bolji izbor.
  • praktičnost: tečni kolagen je često praktičan za putovanja ili konzumaciju van kuće jer se može lako preneti u bocama, dok prah može biti nešto manje pogodan za prenošenje i zahteva mešanje sa tečnošću pre upotrebe.
  • ukus i tekstura: tečni kolagen dolazi u raznim ukusima prijatnim za upotrebu, dok kolagen u prahu često nema dodatni ukus pa ga možete mešati s omiljenim napicima ili jelima bez uticaja na njihov ukus.

Na kraju, odabir između tečnog kolagena i kolagena u prahu takođe zavisi od vaših ličnih preferencija, navika, ciljeva i individualnih potreba. Nekima će tekčni kolagen biti bolji izbor zbog njegove brze apsorpcije i praktičnosti, dok će drugima više odgovarati kolagen u prahu zbog veće koncentracije kolagena ili jednostavnosti mešanja s hranom i pićem.

Bez obzira na to koji oblik odaberete, najvažnija je redovna upotreba u dnevnim preporučenim dozama kako biste postigli i održali najbolje rezultate za svoje zdravlje i lepotu.

Pretplatite se na newsletter

Prijavite se na newsletter i ostvarite popust od 10% na vašu porudžbinu

Imate nejasnoća? Pošaljite nam upit.

Niste pronašli ono što tražite? Pošaljite nam upit.

Svi naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu, a odgovore na sva pitanja Vam pruža naša stručna korisnička služba.

Naša podrška će vam ponuditi sve odgovore.

Na sva pitanja odgovaramo u najkraćem mogućem roku kako bismo rešili sve Vaše probleme na najbezbolniji način.