TOP 5 fizičkih aktivnosti u proleće

22.03.2023

13:31

Priprema, pozor,.. proleće!

Donosimo ti top 5 ideja za fizičke aktivnosti sa kojima možeš početi u proleće, ali i rešenja ako te bolovi u zglobovima i kostima sprečavaju da se pokreneš. Dani su već počeli da budu duži i topliji tako da naša lista uključuje aktivnosti koje se odvijaju uglavnom na svežem vazduhu.

Vožnja bicikla po lepom vremenu može zameniti vožnju automobilom i gradskim prevozom do posla, prodavnice ili omiljenog kafića. Vožnja bicikla poboljšava kardiorespiratornu kondiciju i značajno smanjuje rizik za obolevanje od hroničnih nezaraznih bolesti.

30 minuta vožnje bicikla umerenim tempom potrošimo oko 180 kcal.

Vožnja rolera kao opuštajuća, ali i zahtevna aktivnost, odlična je alternativa klasičnom druženju s prijateljima sedenjem na kafi. Specifično kretanje tokom vožnje rolera aktivira mišiće zadnjice i nogu, a zbog fluidnosti pokreta nema opterećenja na zglobove i ostale okolne strukture.

30 minuta vožnje rolera umerenim tempom potrošimo oko 185 kcal.

Trčanje je izvrstan anti-stres tretman jer osim fizioloških benefita, dokazano utiče i na ublažavanje napetosti, gradi samopouzdanje i deluje pozitivno na raspoloženje. Uz to, za trčanje su vam potrebne samo dobra volja i patike, a usput možete slušati omiljenu omiljenu play-listu.

30 minuta trčanja umerenim tempom potrošimo oko 185 kcal.

Planinarenje može postati zabavna vikend aktivnost koja predstavlja optimalan odnos fizičke aktivnosti i odmora. Uz istraživanje prirodnih lepota i odličan trening za celo telo, na kraju možete uživati u pikniku ili finom toplom obroku.

30 minuta planinarenja umerenim tempom potrošimo oko 205 kcal.

Pešačenje u smislu šetnje po prirodi sa prijateljima ili kućnim ljubimcima uvek je dobra ideja za odmor od društvenih mreža i ostalih čari moderne tehnologije. Isto tako, šetnja nakon jela može pomoći u kontroli glikemijskog odgovora na konzumiranu hranu.

30 minuta hodanja umerenim tempom potrošimo oko 120 kcal.

Fizička aktivnost bi s obzirom na prisutan rastući trend gojaznosti, kako u svetu tako i u Srbiji, morala biti obavezan deo svakodnevne rutine svih nas. Međutim, bolovi u zglobovima i kostima mogu biti ozbiljna prepreka želji za uključenjem u fizičku aktivnost bilo koje vrste. Do pojave bola dovodi upravo kontinuirana izloženost brojnim negativnim faktorima kao što su:

  • dugotrajno sedenje, stajanje ili težak fizički rad,
  • iscrpljujuća aktivnost visokog intenziteta,
  • prekomerna telesna masa,
  • nepravilna ishrana,
  • stres i
  • neaktivnost .

Pod uticajem ovih faktora nastaju oštećenja zbog kojih naši zglobovi brže stare i propadaju što dugoročno značajno utiče na kvalitet svakodnevnog života.

Iako je neminovno da se zglobovi i hrskavica s vremenom troše, pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost umerenog intenziteta i odabrani dodaci ishrani mogu biti pomoć u očuvanju zglobova.

Yasenka u svojoj OMNIflex liniji nudi pomoć upravo kod takvih situacija. OMNIflex FLEX VITAL je tečni dodatak ishrani koji svojom kombinacijom sastojaka vraća fleksibilnost vašim kolenima i osigurava potrebne hranjive sastojke svim zglobovima u telu.

Poslednja istraživanja sve više potvrđuju pozitivan potencijal suplementacije glukozamina i kondroitina u svrhu smanjenja boli kod osteoartritisa i za poboljšanje fizičke funkcije. Takođe, njihovo uzimanje u obliku dodataka ishrani se dobro podnosi i smatra se sigurnim, a u kombinaciji s kolagenom, hijaluronskom kiselinom, vitaminom C i manganom značajno će doprineti očuvanju optimalnog zdravlja kostiju i zglobova kao i boljoj i lakšoj pokretljivosti.

Stoga, nema razloga da se ne uključite u neku od aktivnosti koje smo naveli i uživate u svežem vazduhu, pokretu i čarima proleća!

Pretplatite se na newsletter

Prijavite se na newsletter i ostvarite popust od 10% na vašu porudžbinu

Imate nejasnoća? Pošaljite nam upit.

Niste pronašli ono što tražite? Pošaljite nam upit.

Svi naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu, a odgovore na sva pitanja Vam pruža naša stručna korisnička služba.

Naša podrška će vam ponuditi sve odgovore.

Na sva pitanja odgovaramo u najkraćem mogućem roku kako bismo rešili sve Vaše probleme na najbezbolniji način.