Uzročnici letnjih urinarnih infekcija i kako možete sebi pomoći

06.06.2024

10:00

Urinarni trakt predstavlja sistem u našem telu koji ima zadatak da filtrira otpadne materije iz krvi i ukloni ih iz tela putem mokraće. Međutim, ponekad urinarni trakt može biti podložan infekcijama i drugim poremećajima ravnoteže kao i  uzrokovati neprijatne simptome koji znatno ometaju svakodnevni život.

Urinarne infekcije mogu se razviti tokom cele godine, ali postoji nekoliko faktora koji povećavaju rizik od njihove češće pojave tokom leta. Evo nekoliko mogućih razloga:

 1. Dehidratacija: Tokom leta, visoke temperature i povećana fizička aktivnost mogu dovesti do dehidratacije. Kada niste dovoljno hidrirani, urin postaje koncentrovaniji, a manja količina urina može rezultirati manjom eliminacijom bakterija iz bešike i urinarnog trakta. To povećava rizik od razmnožavanja bakterija i razvoja infekcije.
 2. Učestalo mokrenje: Tokom vrućih letnih dana unos tečnosti je veći što rezultira učestalijim mokrenjem. Ako ne održavate pravilno higijenu genitalnog područja ili ne ispraznite bešiku dovoljno često, bakterije se mogu zadržati i razmnožavati, što povećava rizik od infekcije. Takođe, korišćenje agresivnih sapuna narušava bakterijsku ravnotežu genitalnog područja i dovodi do infekcija.
 3. Bazeni i javna kupališta: Javna kupališta, kao što su bazeni, mogu biti izvor bakterija i drugih mikroorganizama. Ako voda u bazenima nije pravilno održavana ili ako se ne poštuju higijenski standardi, postoji povećani rizik od izloženosti bakterijama koje mogu uzrokovati urinarne infekcije.
 4. Više vremena provedenog u vlažnom okruženju: Tokom letnjih meseci provodi se više vremena u bazenima, jezerima ili na plažama. Vlažno okruženje i produženo zadržavanje u mokroj odeći mogu stvoriti povoljne uslove za rast bakterija i povećati rizik od urinarnih infekcija.
 5. Mokri kupaći kostimi: Kupaći kostimi obično su napravljeni od sintetičkih materijala koji ne omogućuju protok vazduha. Duže vreme provedeno u mokrom kupaćem kostimu povećava temperaturu oko genitalnog područja čime se stvara vlažno i toplo okruženje koje podstiče rast bakterija.

Simptomi koji se javljaju kao posledica upale ili infekcije mokraćnih puteva uključuju potrebu za učestalim mokrenjem, osećaj neprijatnosti i peckanja, bolovi prilikom mokrenja, zamućen urin neugodnog mirisa i krv u urinu.

Posebnu sklonost razvoju upala i infekcija mokraćnih puteva imaju:

 • žene zbog skraćene mokraćne cevi što olakšava bakterijama prenos u mokraćni trakt,
 • mala deca, posebno devojčice, zbog neispravne higijene genitalnog područja,
 • osobe koje imaju dijabetes usled promena u imunološkom sistemu,
 • muškarci s problemom povećane prostate jer mogu imati blokirani protok urina,
 • osobe s ostalim problemima mokraćnih puteva (kamenje u bubregu, kateteri).

U takvim slučajevima, dodaci ishrani imaju važnu ulogu za podržavanje zdravlja urinarnih puteva. Dve materije koje su u obliku dodataka prehrani za takve probleme sve više istražene i popularne su d-manoza i brusnica.

D-manoza je prirodni šećer koji se nalazi u malim količinama u voću poput borovnica, jabuka i brusnica. Smatra se da d-manoza ima sposobnost sprečavanja vezanja bakterija na kanale mokraćnih puteva i mokraćne cevi tako da se čvrsto veže na površinske izdanke bakterija, npr. Escherichia coli. Afinitet vezanja bakterije E. coli na D-manozu je veći nego afinitet vezanja na stanice bešike. Bakterije se zatim jednostavno izbacuju iz tela prirodnim putem.

Brusnica je još jedan popularan dodatak ishrani za zdravlje urinarnih puteva. Brusnice su bogate antioksidansima, vlaknima i vitaminom C, a sadrže i materije poznate kao proantocijanidini, koje se vežu za bakterije i sprečavaju ih da se pričvrste na kanale mokraćnih puteva. Tako bakterije ne mogu nastaviti svoj put i uzrokovati infekciju već se izlučuju putem mokraće iz organizma.

Kombinacija d-manoze i brusnice može imati sinergijski učinak u održavanju zdravlja urinarnih puteva. Prednosti njihovog korišćenja u obliku dodataka ishrani za zdravlje urinarnih puteva su mnogobrojne. Evo nekoliko ključnih:

 1. Prevencija: Pružaju jaču zaštita od urinarnih infekcija zbog sprečavanja vezanja bakterija i podsticanja njihovog ispiranja iz tela.
 2. Podrška lečenju urinarnih infekcija: Kod postojećih urinarnih infekcija, ovi dodaci ishrani mogu pomoći u smanjenju simptoma i ubrzati proces ozdravljenja.
 3. Smanjenje potrebe za antibioticima: Redovna upotreba d-manoze i brusnice može smanjiti potrebu za antibiotskom terapijom, što je važno s obzirom na rastući problem rezistencije na antibiotike.
 4. Poboljšanje opšteg zdravlja urinarnog trakta: D-manoza i brusnica imaju antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u održavanju zdravlja urinarnih puteva.

Yasenka u svojoj uro liniji nudi proizvod koji u svom sastavu sadrži kombinaciju d-manoze i brusnice:

 • Uro balance tečnu osnaženu  formulaciju odličnu kod već razvijenih simptoma nelagode; siguran je i za decu od 3. godine,

Alternativa dugotrajnom lečenju antibioticima, koji mogu izazvati nuspojave i stvoriti rezistentne (otporne) bakterije, leži u prirodnim rešenjima poput proizvoda koji sadrže brusnicu i D-manozu. Oni pružaju sigurnu i učinkovitu opciju. Važno je napomenuti da je preporučljivo konsultovati se sa svojim lekarom ili apotekarom pre upotrebe bilo kakvih dodataka ishrani  ili prirodnih lekova kako biste dobili savete koji odgovaraju vašim specifičnim potrebama.

Zdrav urinarni sistem ima ključnu ulogu u opštem zdravlju i blagostanju. Stoga, osnažite se novim saznanjima, pronađite načine kako očuvati taj važan sisetm i pobediti infekcije jednom zauvek.

Pretplatite se na newsletter

Prijavite se na newsletter i ostvarite popust od 10% na vašu porudžbinu

Imate nejasnoća? Pošaljite nam upit.

Niste pronašli ono što tražite? Pošaljite nam upit.

Svi naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu, a odgovore na sva pitanja Vam pruža naša stručna korisnička služba.

Naša podrška će vam ponuditi sve odgovore.

Na sva pitanja odgovaramo u najkraćem mogućem roku kako bismo rešili sve Vaše probleme na najbezbolniji način.