Zašto se sve više žena bori sa hiperpigmentacijom?

13.07.2022

10:08

Sve više žena se bori sa tamnim flekama ili hiperpigmentacijom i pokušavaju da pronađu idealno rešenje da ih prekriju i ujednače ostatak tena. Hiperpigmentacija nastaje usled povećanja broja pigmentnih ćelija u koži (najčešće na najizloženijim delovima tela kao što su lice i ruke) ili zbog njihove pojačane funkcije. Drugim rečima, dolazi do povećane proizvodnje pigmenata melanina koji utiču na boju kože, a njegova osnovna funkcija je da štiti kožu od štetnih spoljašnjih uticaja, posebno od štetnog UV zračenja, koje postaje sve opasnije.

Višak pigmenta se najčešće zadržava u površinskom sloju kože – epidermisu, ili ređe u dubljem sloju – dermisu, i manifestuje se pigmentacijom kože koja može biti svetlo ili tamnosmeđa, različitih oblika i veličina.

Sadržaj

  • Koji su glavni uzroci hiperpigmentacije?
  • Hiperpigmentacija kod trudnica – grupe koja je izuzetno sklona hiperpigmentaciji
  • Protiv gena se ne može, već protiv mrlja!

Koji su glavni uzroci hiperpigmentacije?

Glavni uzroci hiperpigmentacije:

  • sunce i solarijum
  • hormonske promene (trudnoća, menopauza)
  • traume kože
  • genetska predispozicija

Čuvajte se sunca!

Iako većina žena voli preplanule puteve, činjenica je da je sunce opasnije nego ikad i da ga zaista treba čuvati, posebno ako smo osetljivi i skloni crvenilu. Ako se hiperpigmentacija ne leči, svakog leta postaje sve izraženija, koža postaje tanja i slabija, a samim tim i podložnija spoljnim uticajima. Zato je izuzetno bitna nega kože lica.

Iako se tamne fleke povlače u jesenjim i zimskim mesecima, dobra je ideja zaštititi površine zaštitnim faktorom (krema, BB kreme, piling, tečni puder) tokom cele godine. Zaista, zimski period je idealan za tretiranje tamnih fleka kako bi se smanjio njihov intenzitet pre letnjih meseci.

Hiperpigmentacija kod trudnica – grupe koja je izuzetno sklona hiperpigmentaciji

Zbog hormonalnih promena koje su karakteristične za trudnoću, čak 90 odsto trudnica će se susresti sa tamnim flekama koje su češće kod tamnoputih žena. Ovo je najčešće takozvana „maska za trudnoću“, odnosno melazma.

Do razvoja melazme dolazi zbog povišenog nivoa ženskih polnih hormona, a može nastati kao rezultat preteranog korišćenja solarijuma ili izlaganja suncu.

Melazma se najčešće javlja na koži lica – na obrazima, čelu, nosu i iznad usana, a boja varira od svetlo do tamno braon i isključivo je estetski problem koji je teže sakriti što su tamnije fleke.

Trudna melazma takođe može spontano nestati nekoliko meseci nakon poroda, ali niko ne može sa sigurnošću predvideti da li će se pojaviti u narednim trudnoćama.

Protiv gena se ne može, već protiv mrlja!

Hiperpigmentacija je češća kod žena tamnije puti, ali kako danas nijedno područje nije pošteđeno štetnog dejstva UV zraka, sve veći broj žena se bori sa hiperpigmentacijom, bez obzira odakle dolaze.

Takođe, hiperpigmentacija je nasledna, pa ako su vaša majka ili baka imale problem sa njom, velika je verovatnoća da ćete i vi imati slične probleme.

Povrede kože, izbočine ili ožiljci takođe mogu dovesti do hiperpigmentacije jer je koža tanja i samim tim osetljivija.

Kao što je ranije pomenuto, hiperpigmentacija je čisto estetski problem koji je veoma važno kontrolisati kako bi se sprečilo širenje fleka i njihovo potamnjenje jer što su tamnije, teže ih je izjednačiti.

 

Pretplatite se na newsletter

Prijavite se na newsletter i ostvarite popust od 10% na vašu porudžbinu

Imate nejasnoća? Pošaljite nam upit.

Niste pronašli ono što tražite? Pošaljite nam upit.

Svi naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu, a odgovore na sva pitanja Vam pruža naša stručna korisnička služba.

Naša podrška će vam ponuditi sve odgovore.

Na sva pitanja odgovaramo u najkraćem mogućem roku kako bismo rešili sve Vaše probleme na najbezbolniji način.